Ziemniaki faszerowane
Statystyki#
Czas przygotowania: ~1h (45min przygotowanie + 15min pieczenia)
Wystarczy na: ????
Cena: 4zł/kg
Składniki:#
- 1.3kg ziemniaków
Farsz:#
- 300g mięsa mielonego
- Większa Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 120g sera żółtego lub mozzarelli
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Słodka papryka
- Pieprz
- Oregano
Przygotowanie:#
Ziemniaki gotuj przez około 20-25min (w zależności od rozmiaru). Odłóż je do ostygnięcia
Farsz:#
Rozgrzej olej na patelni, dodaj poszatkowaną cebulę oraz poszatkowany czosnek.
Podsmażaj do zeszklenia cebuli.
Dodaj przyprawy oraz zmielone mięso. Dokładnie wymieszaj. Dosmaż mięso.
Przełóż zawartość patelni do większej miski.
Ziemniaki:#
Przekrój na pół i ostrożnie wydrąż każdą połówkę. Postaraj się usunąć ze środka większość ugotowanego ziemniaka, ale zachować też stabilne brzegi. Środek ziemniaka odłóż na bok.
Do miski z przestudzonym mięsem mielonym dodaj wydrążone ziemniaki. Dołóż 100 gramów startego sera. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik 220°C (góra-dół).
Każdą połówkę wydrążonego ziemniaka wypełnij przygotowanym farszem, posyp pozostałym serem.
Wyłożyć przygotowane ziemniaki na blachę i zapiekać przez około 15 min.