Statystyki#

Czas przygotowania: ~1h (45min przygotowanie + 15min pieczenia)

Wystarczy na: ????

Cena: 4zł/kg

Składniki:#

  • 1.3kg ziemniaków
Farsz:#
  • 300g mięsa mielonego
  • Większa Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 120g sera żółtego lub mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Słodka papryka
  • Pieprz
  • Oregano

Przygotowanie:#

Ziemniaki gotuj przez około 20-25min (w zależności od rozmiaru). Odłóż je do ostygnięcia

Farsz:#

Rozgrzej olej na patelni, dodaj poszatkowaną cebulę oraz poszatkowany czosnek.

Podsmażaj do zeszklenia cebuli.

Dodaj przyprawy oraz zmielone mięso. Dokładnie wymieszaj. Dosmaż mięso.

Przełóż zawartość patelni do większej miski.

Ziemniaki:#

Przekrój na pół i ostrożnie wydrąż każdą połówkę. Postaraj się usunąć ze środka większość ugotowanego ziemniaka, ale zachować też stabilne brzegi. Środek ziemniaka odłóż na bok.

Do miski z przestudzonym mięsem mielonym dodaj wydrążone ziemniaki. Dołóż 100 gramów startego sera. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik 220°C (góra-dół).

Każdą połówkę wydrążonego ziemniaka wypełnij przygotowanym farszem, posyp pozostałym serem.

Wyłożyć przygotowane ziemniaki na blachę i zapiekać przez około 15 min.