Statystyki#

Czas przygotowania: 3.5h (10min+2h marynata, 1h20min pieczenie)

Wystarczy na: 2 dni (na 3 osoby)

Cena: ~15zł

Składniki:#

  • 1kg skrzydełek
Marynata do skrzydełek:#
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy:
    • Bazylia
    • Tymianek
    • Oregano
    • Papryka słodka
    • Sól
    • Pieprz
Sos:#
  • Ząbek czosnku
  • 1.5L wody
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki vegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek ketchupu

Przygotowanie:#

Skrzydełka marynujemy i zostawiamy na 2 godz.

Sos:#

Masło rozpuścić na wolnym ogniu, zmieszać z posiekanym czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Na koniec wlewamy wodę

Reszta:#

Surowy ryż wysypujemy na blachę, na to dokładamy pokrojoną w plasterki cebulę a nastepnie (zamarynowane)skrzydełka.

Skrzydełka z ryżem i cebulą zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy 1h20min. Skrzydełka po zarumienieniu obracamy na drugą stronę.