Skrzydełka na ryżu
Statystyki#
Czas przygotowania: 3.5h (10min+2h marynata, 1h20min pieczenie)
Wystarczy na: 2 dni (na 3 osoby)
Cena: ~15zł
Składniki:#
- 1kg skrzydełek
Marynata do skrzydełek:#
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy:
- Bazylia
- Tymianek
- Oregano
- Papryka słodka
- Sól
- Pieprz
Sos:#
- Ząbek czosnku
- 1.5L wody
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki vegety
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek ketchupu
Przygotowanie:#
Skrzydełka marynujemy i zostawiamy na 2 godz.
Sos:#
Masło rozpuścić na wolnym ogniu, zmieszać z posiekanym czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Na koniec wlewamy wodę
Reszta:#
Surowy ryż wysypujemy na blachę, na to dokładamy pokrojoną w plasterki cebulę a nastepnie (zamarynowane)skrzydełka.
Skrzydełka z ryżem i cebulą zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy 1h20min. Skrzydełka po zarumienieniu obracamy na drugą stronę.