Cynamonki
Statystyki#
Czas przygotowania: ???
Wystarczy na: ???
Cena: ???
Ilość: 10-12 szt.
Składniki:#
Ciasto Krok 1#
- 50ml ciepłego mleka
- 2 łyzki mąki
- łyżkę cukru
- 20g drożdży
Ciasto Krok 2#
- 530g mąki pszennej
- 150ml ciepłego mleka
- 90g roztopionego masła
- 2 jaja
- 4 łyżek cukru
Ciasto Krok 3#
- 120g śmietany 18%
Nadzienie:#
- 100g masła
- 2 kopiaste łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
Krem śmietanowy:#
- 200g serka kanapkowego śmietankowego
- 70g masła
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki soku z limonki
Przepis przepisany bo głupia pinda napisała go tak ze się co najmniej 3 razy pierdolneliśmy podczas czytania
Przygotowanie:#
Ciasto:#
Wszystkie składniki z kroku 1 mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Wszystkie składniki z kroku 2 wkładamy do dużej miski, dodajemy to co wcześniej wymieszaliśmy (krok 1) i wszystko wyrabiamy.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie:#
Wszystko rozcieramy widelcem na gładką masę.
Krem śmietanowy:#
Masło z cukrem ubijamy aż zrobi się puszyste, dodaj serek i sok z limonki, wszystko zmiksuj na gładką masę.
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na prostokąt.
Nakładamy nasze nadzienie, zwijamy w rulon, dzielimy na pojedyńcze ciastka.
Bułeczki układamy na blaszce, polewamy ciepłą śmietanką i wstawiamy do piekarnika 180°C (góra-dół) na jakieś 25 min/do zarumienienia.
Po wystudzeniu smarujemy kremem śmietankowym